Waarvoor heb je een taxateur voor nodig?

Banken vragen vaak een taxatierapport voor ze een hypotheek afsluiten of verhogen. Zo’n rapport is ook handig wanneer je een bod doet op een woning. Taxatierapporten worden opgesteld door een taxateur. Waar moet je allemaal op letten bij de keuze van een taxateur?

Realistische verkoopprijs

Met een taxatieverslag kun je met kennis van zaken oordelen over de vraagprijs van een woning. Je hebt zo’n verslag overigens ook nodig om je hypotheek rond te krijgen. Het bedrag van een hypotheek is niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de werkelijke waarde van de betrokken woning. Je mag namelijk maximaal 100 procent van de marktwaarde van je woning financieren met een hypotheek.

Oudere woning

Betreft het een oudere woning? Dan laat je best naast een taxatieverslag ook een bouwkundige keuring uitvoeren. In dit rapport worden alle gebreken met hun herstelkosten opgenomen.

Waar moet je rekening mee houden bij het inschakelen van een taxateur?

Je taxateur mag niet je aankoopmakelaar of die van de verkoper. Hij heeft ook genoeg kennis van de plaatselijke woningmarkt. Vraag je hypotheekverstrekker waaraan de taxatie moet aan voldoen.

Waar heb je een taxatie nog allemaal voor nodig?

Er wordt meestal een taxatieverslag gevraagd bij:

  • Het afsluiten van een nieuwe hypotheek: breng de taxateur op de hoogte van de waarde nodig om de hypotheek te kunnen afsluiten.
  • De aanpassing van een bestaande hypotheek. Daarmee kun je aantonen dat je woning meer waard is.
  • Een renovatie die je wilt betalen met een extra hypotheek. De taxateur vergelijkt dan de plannen en de kosten vergelijken. Met de hulp van zijn uiteindelijke beoordeling bepaalt hij de waarde van je woning na renovatie.
  • Voor het afsluiten van een opstalverzekering. Vraag de taxateur de herbouwwaarde op te nemen in zijn taxatieverslag.
  • Het bepalen van een schatting van de verkoopprijs van je huis.
  • Met een taxateur inboedel wordt de waarde van je inboedel geschat en vastgelegd in een verslag.
  • Je kunt dus ook de waarde van je inboedel laten taxeren, bijvoorbeeld voor het afsluiten van een verzekering
Waarvoor heb je een taxateur voor nodig?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven