Een klokkenmaker heeft Breda gewoon

De klokkenmaker bestaat nog in Breda. Daar prijkt hij dan aan je pols hoor, glimmend, multifunctioneel en hypermodern. Je Apple watch vergezelt vanaf nu letterlijk elke stap in je leven. Nooit meer hoef je je af te vragen hoeveel calorieën je verbrand, hoe je hebt geslapen of zelfs welke hotte singles er langs je zijn gelopen vandaag. Allemaal leuk en aardig, maar kun je er ook op zien hoe laat het is? Misschien, even op wat knoppen drukken. Euh, het weer, de filetijden, ohja, het is 3:44 in New York. Euh, oh ja, hier staat de tijd. Handig man! Heb je wel eens gedacht aan een horloge. Zo een mechanisch ding dat je om je pols hangt en dat ook echt de tijd laat zien?

 

Je klassiekers in goede handen

Erger misschien nog wel dan de overvloed aan overbodige functies, die trouwens echt allemaal, maar dan ook allemaal ook op dat ding zitten dat je de hele dag meesleept in je broekzak, is het complete gebrek aan duurzaamheid. Het is echt niet meer voorstelbaar anno 2021, maar er was een tijd dat je op je achttiende verjaardag een horloge van je vader kreeg dat hij op zijn achttiende verjaardag (in de prehistorie, ik weet het) van zijn vader, jouw opa dus, kreeg. Los van het nauwkeurig en in één oogopslag laten zien van de tijd in het hier en nu, was een dergelijk horloge letterlijk een erfstuk. En daarmee was het vaak zeldzaam en kostbaar. En dus de moeite waard om te laten repareren door een klokkenmaker.

 

Niet alleen polsklokjes

Dit verhaal begon dan wel gekscherend over de polscomputers die vrij weinig meer te maken hebben het bijhouden van de tijd en ging daarna naar hun klassieke voorvaderen, de simpele doch elegante polsklokjes van weleer. Dit doet het onderwerp van de klassieke klok echter te kort. Want de kans is groot dat je (over)grootvader ook een aanzienlijk grotere wand- of vloerklok in zijn bezit had. Ook die kan de klokkenmaker in Breda repareren.

Een klokkenmaker heeft Breda gewoon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven