Zelhem

Dit moet je weten over installatiebedrijven

Je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord: een installatiebedrijf. Deze komen vaak in het nieuws of in beeld bij grotere bouwprojecten en bij grotere bedrijven. Dit is natuurlijk niet gek, gelet op de werkzaamheden die zij verrichten. Hierbij kun je denken aan het aanbrengen van leidingen voor elektrische bedrading en bevoorrading in een gebouw, maar ook het sanitair, riolering, airconditioning en verwarming. Dit wordt over het algemeen vaak als een van de eerste dingen in een bouwproject geregeld om ervoor te zorgen dat een gebouw functioneel wordt opgeleverd. Een installatiebedrijf kan vele verschillende takenpakketten hebben.

Loodgieters

Installatiebedrijven zijn een verzameling van expertises, vakgebieden en specialisaties. Dat betekent dat er mensen werken die allerlei verschillende dingen kunnen doen in dit geheel. Een voorbeeld hiervan zijn de loodgieters. Zij zorgen ervoor dat het sanitair, de airco en verwarming werkend kunnen zijn door de aanleg van de benodigde leidingen hiervoor. Het woord loodgieter is wellicht een beetje verwarrend, omdat er geen lood aan te pas komt. Vroeger was het namelijk zo dat de leidingen wel van lood gemaakt waren en deze op maat gemaakt werden. Dit verklaart de titel loodgieter.

Airco, sanitair en verwarming

Het aanleg van airconditioning, verwarming en sanitair zelf ligt vervolgens buiten het takenpakket van de loodgieter. Hij is immers belast met het aanleggen en onderhouden van de infrastructuur eromheen. De installateur is vervolgens belast met het aanleggen, ophangen, bevestigen en werkend brengen van deze installaties. Hierbij is het van tevoren goed overleg nodig met de andere betrokkenen, zodat dit goed wordt afgestemd en er geen cruciale fouten worden gemaakt. De installateur zorgt er dan voor dat de juiste apparaten worden ingesteld en wordt er vaak in samenwerking met de IT-specialist gekeken naar welke softwarepakketten er benodigd zijn om dit alles op elkaar af te stemmen en makkelijk en toegankelijk te maken voor de eigenaren/gebruikers van het pand in kwestie. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever.

Dit moet je weten over installatiebedrijven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven